Brazilië – Paspoort of ID-kaart aanvragen in Belém, Fortaleza en Recife

In september 2019 bezoekt het consulaire team van het Nederlandse consulaat-generaal in Sao Paolo de steden Belém, Fortaleza en Recife. Je kan daar dan éénmalig een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen.

De exacte data per stad zijn:

 • Belém: dinsdag, 3 september 2019
 • Fortaleza: donderdag, 5 september 2019
 • Recife: vrijdag, 6 september 2019

Om een afspraak te krijgen, verzoekt de ambassade je van tevoren alle benodigde documenten per post op te sturen naar de consulaire afdeling van het Nederlandse consulaat-generaal in São Paulo:

Consulado Geral dos Países Baixos
Departamento Consular
Avenida Brigadeiro Faria Lima, 1779, 3º andar
01452-001 – São Paulo – SP

Let op: de documenten moeten uiterlijk 15 augustus 2019 ontvangen zijn op het consulaat-generaal.

Welke documenten moet je opsturen?

 • een ingevuld paspoortaanvraagformulier;
 • 2 pasfoto’s (bekijk op de pagina Pasfoto’s voor paspoort of ID-kaart in Brazilië de eisen waar de foto’s aan moeten voldoen en waar in Brazilië u fotografen kunt vinden die bekend zijn met de Nederlandse eisen). Je kan ook foto’s bij een andere fotograaf laten maken, zolang de foto’s maar voldoen aan de Nederlandse eisen. Voldoet de foto niet aan die eisen, dan kan uw aanvraag niet in behandeling genomen worden;
 • de documenten die genoemd worden in jouw persoonlijke checklist. Deze checklist kan je maken op de pagina Paspoort of ID-kaart aanvragen als je in Brazilië woont. Maak per aanvraag een persoonlijke checklist. Bij aanvragen voor kinderen bijvoorbeeld zijn namelijk andere documenten nodig dan voor volwassenen.

Wat is de verdere procedure?

 • je hoeft alleen kopieën per post te versturen. Als er een document ontbreekt, neemt de consulaire afdeling contact met je op. Neem de originele documenten mee naar de geplande afspraak;
 • na ontvangst en controle van jouw documenten ontvang je informatie over het tijdstip van je afspraak en het adres waar jij je moet melden;
 • tijdens de afspraak worden de vingerafdrukken afgenomen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Betaling

Je betaalt op het moment van uw afspraak. Betaling kan op twee manieren:

 1. met een creditcard of bankpas (het bedrag wordt in euro’s verrekend);
 2. contant (het bedrag wordt in reais verrekend).

Bekijk het overzicht van de consulaire tarieven om te bepalen hoeveel je moet betalen. Let op: de nieuwe tarieven worden gecommuniceerd in de laatste week van augustus.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de consulaire afdeling via het e-mailadres: sao-ca@minbuza.nl.

Tenslotte wijzen wijst de ambassade jou erop dat deze sessie met het mobiele aanvraagstation in principe éénmalig is. Zij kunnen dan ook niet garanderen dat dit herhaald wordt.

Bron: Nederland Wereldwijd