Kosten paspoort

Wat kost een paspoort of identiteitskaart?

Wat je betaalt voor een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is afhankelijk van jouw leeftijd. En afhankelijk van de plek waar je het reisdocument aanvraagt. Dit zijn de kosten in 2019.

Reisdocumenten voor Nederlanders wonend in Nederland

DocumentAanvrager jonger dan 18 jaarAanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoort€ 53,97€ 71,37
Nederlandse identiteitskaart€ 29,95€ 56,83

Het gaat hier om maximumtarieven. Het kan zijn dat je minder betaalt voor je reisdocument. Jouw gemeente bepaalt het precieze bedrag. 

Reisdocumenten voor Nederlanders in de Caribische landen, en Bonaire, Sint Eustatius en Saba

DocumentAanvrager jonger dan 18 jaarAanvrager 18 jaar of ouder
Nederlands paspoortU$ 98,33 *U$ 118,67 *

* In Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaat het om vaste tarieven. In de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat het om maximumtarieven.

Reisdocumenten voor Nederlanders in het buitenland

Woon je als Nederlander niet in Nederland? Dan kan je een reisdocument aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar je woont. Maar ook bij bepaalde gemeenten (de aangewezen grensgemeenten) in Nederland. De kosten voor paspoorten en identiteitskaarten bij ambassades, consulaten en grensgemeenten verschillen per aanvraagpunt.

Nooddocumenten en spoedleveringen

Voor nooddocumenten en spoedleveringen gelden andere tarieven. Een compleet overzicht van alle tarieven voor reisdocumenten in 2018 en 2019 vindt je op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Alle tarieven bekijken voor reisdocumenten in 2018 (RvIG)

Alle tarieven bekijken voor reisdocumenten in 2019 (RvIG)

Kosten na vermissing

In sommige gemeenten moet je betalen als je jouw paspoort of identiteitskaart kwijt bent geraakt, bijvoorbeeld door verlies of diefstal. Informeer bij je gemeente wat deze kosten zijn.

Kosten voor verlenging

Je kan een paspoort of ID-kaart niet verlengen. Je moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. Je betaalt de kosten zoals boven vermeld.

Geldigheid paspoort of ID-kaart

Is de aanvrager jonger dan 18 jaar? Dan is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart 5 jaar geldig. Bent je 18 jaar of ouder dan is dit 10 jaar. Wil je weten wanneer je jouw paspoort of ID-kaart moet vernieuwen? Dit lees je op de pagina Hoe lang is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart geldig? 

Paspoort of identiteitskaart voor niet-Nederlanders

Het Nederlandse paspoort kan door Nederlanders met de Nederlandse nationaliteit worden aangevraagd. Woont je in Nederland en heb je een andere nationaliteit? Dan vraag je een paspoort aan bij de ambassade van het land van herkomst.