Ga je op reis? Controleer eerst de geldigheid van je paspoort!

Ga je op reis naar het buitenland? Controleer dan niet alleen of je een reisverzekering hebt, maar ook altijd de geldigheid van je paspoort. Voor veel landen buiten Europa dient een paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig te zijn.

Wil je weten tot wanneer jouw paspoort of identiteitskaart geldig is? De datum staat op je reisdocument onder ‘geldig tot’.

Resterende geldigheidsduur paspoort te kort?

Wat veel reizigers niet weten is dat een aantal vakantielanden ook eisen stellen aan de resterende geldigheidsduur van je paspoort. Voldoet je reisdocument daar niet aan, dan kom je het land niet binnen! Zo moet je paspoort voor een reis naar Turkije nog minimaal 180 dagen geldig zijn, op de dag dat je in Turkije aankomt. Ook kan je alleen een visum krijgen als je paspoort nog minimaal 180 dagen geldig is vanaf de ingangsdatum van het visum.

Ook in andere landen buiten de EU moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst. Dat geldt voor landen zoals China, Cuba, India en de Malediven. Andere landen zijn nog strenger en eisen dat bij vertrek je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Voorbeelden hiervan zijn de Dominicaanse Republiek, Egypte, Kenia en Thailand.

Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan, informeer dan naar de regels voor de geldigheidsduur van je paspoort voor het land waar je naar toe reist.

Denk er ook aan dat kinderen die naar het buitenland reizen, ongeacht de leeftijd, in het bezit moeten zijn van een eigen paspoort (of identiteitsbewijs).

Visumplicht

Het Nederlandse paspoort is geldig voor alle landen van de wereld. Er zijn echter veel landen die ook een visum eisen om te kunnen worden toegelaten. Reis je buiten de EU, informeer dan of er een visumplicht geldt voor het land van je bestemming.

Hoe lang is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart geldig?

Voor personen vanaf 18 jaar is sinds 9 maart 2014 het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Personen vanaf 18 jaar hoeven dus maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort aan te vragen. Voor kinderen onder de 18 jaar moet je eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen.

Hoe kan ik een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen?

Je vraagt een paspoort of ID-kaart aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Woon je in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan vraag je het document aan bij de afdeling burgerzaken of het kabinet van de Gouverneur.

Hoe lang duurt het voor ik een nieuw paspoort krijg?

In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat je jouw nieuwe paspoort of identiteitskaart kunt ophalen. Heb je het document eerder nodig? Dan kan je vaak gebruikmaken van een spoedprocedure. Kijk op de website van jouw gemeente wat mogelijk is en wat de extra kosten zijn.

In het Caribisch deel van het Koninkrijk kan je een nieuw paspoort of ID-kaart meestal na twee weken ophalen. Bij Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland kan dit nog wat langer duren.

Paspoort vernieuwen in het buitenland

Woon je in het buitenland? Dan is het belangrijk op tijd een nieuw paspoort aan te vragen. Je kan daarvoor terecht bij aangewezen Nederlandse ambassades of consulaten. Of bij een van de aangewezen grensgemeenten in Nederland. Bedenk ruim van te voren wanneer je het paspoort zo voordelig mogelijk kunt vernieuwen. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Nederland of in de hoofdstad van het eigen of ander land.