Voorkom identiteitsfraude met je paspoort tijdens je vakantie

Wanneer je op vakantie bent en incheckt voor een hotel of andere accommodatie vraagt men om een kopie van je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Om misbruik van je paspoort of andere identiteitsbewijzen tegen te gaan, geven wij je een aantal tips. 

Hoe voorkom je identiteitsfraude?

Geef nooit zomaar jouw paspoort af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer is meestal voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’ Geef je een kopie van bijvoorbeeld jouw paspoort af? Help dan misbruik te voorkomen. Schrijf op de kopie:

  • dat het een kopie is;
  • voor wie of welk product de kopie bedoeld is;
  • de datum waarop je de kopie afgeeft;
  • streep jouw burgerservicenummer door.

Zo maak je het fraudeurs moeilijker om de kopie te bewerken.

Veilige kopie met KopieID app

Er is ook een handige KopieID app voor op je smartphone. Daarmee kan je in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Ook zet je met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Komt de kopie dan ooit in handen van fraudeurs terecht, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.

Je kan de KopieID app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.